Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μέσα στο 2022 ετοιμάζεται ν' ανοίξει τις πύλες του ένα απίστευτης αισθητικής κι εξαιρετικά πρωτοποριακό στη σχεδίασή του ξενοδοχείο, που θ' αφήνει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα».

Το Svart (σημαίνει «Μαύρο» στα Νορβηγικά), το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο, βρίσκεται κοντά στον παγετώνα Σβάρτισεν, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο Μελόι της Νορβηγίας περίπου 1.300 χλμ. βόρεια του Όσλο.

Είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Το ξενοδοχείο θα εξοικονομεί το 85% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας συλλέγοντας αρκετή ηλιακή ενέργεια και θα γίνει πλήρως αυτόνομο (υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί) μέσα σε 5 χρόνια απ' την έναρξη της λειτουργίας του τo 2022, δηλαδή μέχρι το 2027.

Το ξενοδοχείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί απ' την πρωτοποριακή Νορβηγική εταιρεία Snohetta (η ίδια που έχει «υπογράψει» και το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Νορβηγίας), θα διαθέτει 99 δωμάτια, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης και σχεδιασμού στο χώρο του ξενοδοχείου, μέχρι και την δική του παραγωγή προϊόντων (λαχανικών και φρούτων) για τα 4 εστιατόρια του ξενοδοχείου και 1 σπα συνολικού εμβαδού 1000 τ.μ.

Τα πάντα στο Svart είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα» στον περιβάλλοντα χώρο, όπως λόγου χάρη το ικρίωμα που το στηρίζει πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας, που δεν είναι τσιμεντένιο ή πέτρινο, αλλά ξύλινο προκειμένου να μην ενοχλεί την υποβρύχια πανίδα της περιοχής.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εξολοκλήρου γυάλινη πρόσοψη του κυκλικού σχήματος ξενοδοχείου που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ν' απολαμβάνουν πανοραμικά τη θέα του τοπίου (το ξενοδοχείο είναι φτιαγμένο μέσα σε φιορδ).

Η λειτουργία του κι οι πρώτες κρατήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 με τα επίσημα εγκαίνια του να προορίζονται σε ένα χρόνο από τώρα, στις αρχές του 2022.

Πηγή newsbeast.gr/environment

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com