Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ο ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ


Ο φημισμένος (και σε κάποια σημεία επικίνδυνος) Ατλαντικός Δρόμος (Atlanterhavsveien) της Νορβηγίας! Πρόκειται για ένα δρόμο μήκους 8,3 χιλιομέτρων, στο ύψος της περιφέρειας Møre Og Romsdal που διασχίζει τα νησάκια της περιοχής κι απ' τη μια πλευρά ενώνει την ενδοχώρα με το νησί Averøy κι απ' την άλλη συνδέει μεταξύ τους τις δυο γνωστές πόλεις, Molde και Kristiansund.

Στο Nορβηγικό εθνικό οδικό δίκτυο είναι ενταγμένος ως Εθνική Οδός 64. Είν' ένας δρόμος στον ωκεανό, όπως λένε οι ντόπιοι, και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες. Πολλοί είν' αυτοί που διασχίζουν το δρόμο μόνο για τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει.

Τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του εκπονήθηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1983. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ο δρόμος χτυπήθηκε αρκετές φορές από σφοδρές καταιγίδες. Τελικώς, εγκαινιάστηκε στις 7 Ιούλη 1989 και κόστισε 122 εκατομμύρια Νορβηγικές κορόνες. Αρχικά, τοποθετήθηκαν διόδια αλλά μετά από 10 χρόνια αποσύρθηκαν (τον Ιούνη του 1999).


Ο Ατλαντικός Δρόμος αποτελείται από 10 γέφυρες περίπου. Η μεγαλύτερη ονομάζεται Storseisundet Bridge (στα Νορβηγικά γράφεται Storseisundbrua). Έχει συνολικό μήκος 260 μέτρα ενώ η μεγαλύτερη καμάρα της έχει μήκος (άνοιγμα) 130 μέτρα... Αν δούμε τη συγκεκριμένη γέφυρα απ' την "κακή" οπτική της, τότε σίγουρα θα φοβηθούμε...


Η τελευταία φωτογραφία, όμως, μας καθησυχάζει...

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com