Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΝΟΡΒΗΓΙΑ! ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ!


Η Νορβηγία είναι η χώρα των Βίκινγκ, των θαλασσινών, των υψηλών μισθών και των χαρούμενων ανθρώπων. Δεν έχει μπει τυχαία στη λίστα με τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Όσοι μεταναστεύουν εκεί, απολαμβάνουν την ομορφιά της φύσης, τα φιόρδ, το ψάρεμα, την πεζοπορία και τη δημόσια ασφάλεια.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι μέλος της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Πολίτες της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., όπως οι Έλληνες, δεν χρειάζονται βίζα εκεί. Χρειάζονται ένα πιστοποιητικό απ' τη Διεύθυνση Μετανάστευσης (UDI) αν η μετανάστευση στη χώρα είναι για λόγους απασχόλησης. Βίζα χρειάζονται όσοι μεταναστεύουν από χώρες εκτός Ε.Ε. κι εκτός Ε.Ο.Χ.. Μετά τη μετακόμιση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και την εφορία για να εγγραφείτε, να δηλώσετε την κατοικία σας και να πάρετε ένα αριθμό ταυτότητας.

Μετά από 5 - 7 χρόνια διαβίωσης στη Νορβηγία (με εργασία και καταβολή φόρου), μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άδεια μόνιμης διαμονής ή ιθαγένεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον ν' ανανεώνετε την άδεια διαμονής ή εργασίας και θα έχετε πρόσβαση σ' ένα ευρύ φάσμα παροχών και προνομίων.

Η Νορβηγική Κυβέρνηση δίνει κίνητρα για την αγορά κατοικίας. Αν, ωστόσο, η μετακόμιση στη Νορβηγία είναι για μικρό διάστημα, είναι προτιμότερη η επιλογή της ενοικίασης (όπου, βέβαια, τα ενοίκια είναι υψηλά).

Μπορεί το κόστος ζωής στη Νορβηγία να είναι υψηλό, όμως, σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κι ακόμα καλύτερα είναι οι μισθοί κι οι ευκαιρίες απασχόλησης. Η οικονομία της είναι σχετικά σταθερή, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας κι υψηλούς μισθούς. Ο μέσος μισθός είναι πάνω από 40.000 NOK (περίπου 4.000 €), ενώ ο φόρος ανέρχεται σε 35%. Ευκαιρίες απασχόλησης θα βρείτε στους εξής τομείς: Θαλασσινά, Υδρογονάνθρακες, Γεωργική Παραγωγή, Υγεία, Πληροφορική, Τουρισμός, Κατασκευές, Μηχανική (είναι, πραγματικά, κλάδοι που υπόσχονται πολλά και μπορείτε ν' αναζητήσετε δουλειά).

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ελέγχεται απ' την Κυβέρνηση και χρηματοδοτείται απ' τους φόρους και τις εισφορές. Όλοι οι πολίτες κι οι νόμιμοι κάτοικοι έχουν ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξάρτητα απ' το εισόδημά τους. Μόλις εγγραφείτε στην αστυνομία και την εφορία, θα σας ανατεθεί αυτόματα ένας γενικός ιατρός στην περιοχή που μένετε. Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας, θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό, πριν σας παραπέμψει σε άλλη ειδικότητα.

Συμπερασματικά, η Νορβηγία έχει χαρακτηριστεί ως μία απ' τις καλύτερες χώρες για να ζεις! Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ο τρόπος διαβίωσης στη Νορβηγία δεν θα μπορούσε παρά να είναι υποδειγματικός!

Οι Νορβηγοί αγαπούν τον αθλητισμό και, κυρίως, τον υγιεινό τρόπο ζωής. Κατά κανόνα, δεν εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες τη βδομάδα. Αν το ωράριο αλλάξει, μπορούν νόμιμα να διεκδικήσουν διπλάσιο ημερομίσθιο. Δεν τους αρέσει η χρήση μετρητών και δεν τη συνηθίζουν. Χρησιμοποιούν την κάρτα ή την τραπεζική εφαρμογή στο κινητό τους ακόμη και για ν' αγοράσουν τσίχλες!

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα όσο αφορά τη διαβίωση σ' αυτή τη χώρα του βορά που εστιάζονται στα εξής δύο: Το υψηλό κόστος ζωής κι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Και πάλι, όμως, και τα δύο είναι αντιμετωπίσιμα!

Πηγή eurosender.com

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com