Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Η ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DEICHMAN ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ BJORVIKA ΤΟΥ ΟΣΛΟ

3.000 μπορούν να φιλοξενηθούν ημερησίως υπό φυσιολογικές συνθήκες στο εξαώροφο κτίριο αυτής της εντυπωσιακής βιβλιοθήκης που ενεργοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιούνη.

Ο απώτερος σκοπός είναι να φθάσει να φιλοξενεί 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο κι αν λάβει κανείς υπόψη το σχεδιασμό και το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για τη λειτουργία του, ο στόχος δεν μοιάζει εξωπραγματικός ή ανέφικτος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το νέο κτίριο για μια παλιά βιβλιοθήκη, η οποία μετρά 235 χρόνια ιστορίας στην πόλη του Όσλο κι είναι η μεγαλύτερη και ταυτόχρονα η παλαιότερη της Νορβηγίας.

Στη νέα λαμπερή εκδοχή της και στα 13.500 τετραγωνικά μέτρα της φιλοξενούνται περί τα 450.000 βιβλία αλλά όχι μόνο, καθώς ο στόχος δεν είναι απλώς η συσσώρευση αποθηκευμένης γνώσης προς ανάγωση αλλά κι η συνδιαλλαγή ανθρώπων και τεχνών, όπως κι η προσφορά δυνατοτήτων για δημιουργία. Στη νέα Βιβλιοθήκη ο καθένας μπορεί να κάνει podcasts, να μάθει να παίζει πιάνο ή ακόμα και πώς να ράβει ένα φόρεμα.

Οι αρχιτέκτονες του κτιρίου προνόησαν ώστε να υπάρχουν είσοδοι που βλέπουν και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης είχε αναλάβει το Νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Lundhagem σε συνεργασία με το επίσης Νορβηγικό Atelier Oslo. Η δική τους πρόταση είχε να κάνει τη δημιουργία μιας νέας, ανοιχτής Βιβλιοθήκης... ενός χώρου δηλαδή που θα λειτουργεί και ως κυψέλη ανάγνωσης αλλά και ως δημιουργικής συνδιαλλαγής που θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν όλες τις υπό προσφορά δραστηριότητες κι εγκαταστάσεις.

Αξίζει να σταθούμε στο σχεδιασμό του κτιρίου και να πούμε ότι η εξωτερική του όψη στο σύνολό της θυμίζει ράφια με στοιχισμένα βιβλία. Διαγώνια ανοίγματα φέρνουν άπλετο φως στο εσωτερικό του κτιρίου (όπως κι οι τρεις φεγγίτες της οροφής) και προσφέρουν άπλετη θέα στους τριγύρω δρόμους και στη γειτονική Όπερα. Οταν μάλιστα βραδιάζει, το κτίριο κυριολεκτικά λάμπει!

Το εντυπωσιακό κτίριο της νέας Βιβλιοθήκης βρίσκεται στην περιοχή Μπιορβίκα της πρωτεύουσας Όσλο, ανάμεσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και στη φαντασμαγορική Όπερα της πόλης. Εντάσσεται στο πρότζεκτ «Fjord City», στο πλαίσιο του οποίου το θαλάσσιο μέτωπο του Οσλο μετατρέπεται σ' ένα κέντρο πολιτισμού κι εδραιώνει τη θέση της πόλης, αλλά και της χώρας, ως ένα προορισμό πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πηγή tovima.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com