Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ LOFOTEN


Τα κυριότερα νησιά στο Αρχιπέλαγος Lofoten είναι 5, το Austvagoy, το Gimsoya, το Vestvagoy, το Flakstadoya και το Monskenesoya, ενώ υπάρχουν κι άλλα τρία τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος. Aνήκουν στην επαρχία Νόρντλαντ της Νορβηγίας. Το αρχιπέλαγος έχει διακριτό σκηνικό με δραματικές κορυφές και βουνά, ανοιχτή θάλασσα και κόλπους, παραλίες κι ανέγγιχτη γη. Τα καλύτερα μέρη των νησιών αυτών είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):

Gravdal

H πόλη παλιά ήταν ένα μικρό εμπορικό κέντρο στο νησί Vestvågøy αλλά τη θέση αυτή την πήρε αργότερα η γειτονική πόλη Leknes (αναφέρεται παρακάτω). Τα πολύ ενδιαφέρονται σημεία εδώ είναι: Η εκκλησία, η παραλία, το ψάρεμα κι η σχολή αλιείας.

Hamnøy

Μικρό αλλά απίστευτα όμορφο χωριό. Μόνο την αρχική φωτογραφία της ανάρτησης να δει κανείς, θα καταλάβει το λόγο που το προτιμούν τόσο πολύ! Πρόκειται για το παλαιότερο ψαροχώρι στο εκπληκτικό Αρχιπέλαγος Lofoten. Οι επισκέπτες φιλοξενούνται σε γνήσιες καμπίνες ψαράδων - η παλαιότερη χρονολογείται απ' τη δεκαετία του 1890. Σήμερα, όλες οι ευκολίες (διαδίκτυο κ.α.) είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό αυτών των καμπίνων οι οποίες καταληκτικά προσφέρουν μια άνετη διαμονή. Υπάρχουν όμως δραστηριότητες και σε εξωτερικούς χώρους. Οι τουρίστες μπορούν να νοικιάσουν βάρκες και ποδήλατα, να κάνουν πεζοπορία και ψάρεμα. Τοπικά μουσεία και γκαλερί παρουσιάζουν τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Μέχρι και το ετήσιο Feelgood Jazz Festival πραγματοποιείται εδώ!

Henningsvær

Το Henningsvær είναι ένα απ' τα πιο γνωστά μέρη του Lofoten. Χτισμένο σε πολλά μικρά νησιά, μοιάζει σα να πέφτει στο νερό απ' το πανέμορφο βουνό Vågakallen. Μέσα σ' ένα όμορφο περιβάλλον χειμώνα - καλοκαίρι, το χωριό είναι ένα must - do σε κάθε ταξίδι με προορισμό το Lofoten. Διαθέτει μερικές γκαλερί τέχνης αλλά κι εκπληκτική θέα στο νερό από σχεδόν κάθε σημείο. Χωρίς βάρκα, ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στο Henningsvær είναι οδικώς. Η ελικοειδής διαδρομή που θ' ακολουθήσετε, απειλείται απ' το γκρεμό, ενώ την ίδια στιγμή, ό στενός αυτός δρόμος μοιράζεται με ποδηλάτες, φορτηγά παράδοσης, διάφορα αυτοκίνητα, ακόμη κι ανέμελους πεζούς. Το χωριό φιλοξενεί, επίσης, ένα απ' τα πιο γραφικά γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο!

Leknes

Η πόλη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη των νησιών Lofoten (3.500 κάτοικοι περίπου) κι είναι χτισμένη σε μια απ' τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη θαυμάσετε το φυσικό της περιβάλλον: Ψηλές βουνοκορφές, όμορφες πλαγιές, αμμώδεις παραλίες, σύννεφα που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, πάγοι, και, φυσικά, ο ήλιος του μεσονυχτίου. Από δω μπορείτε να κάνετε διάφορες εκδρομές ή να περπατήσετε στο κέντρο της πόλης και να επισκεφτείτε το μουσείο που στεγάζεται σε παλιό σχολείο, όπου θα γνωρίσετε την ιστορία του τόπου. Μη λησμονήσετε να σταματήσετε σε κάποιο απ' τα τουριστικά καταστήματα για ν' αγοράσετε αναμνηστικά για φίλους και συγγενείς.


Reine

Το νησιωτικό χωριό Reine έχει αναμφισβήτητα το δικό του εντυπωσιακό σκηνικό. Με τη φυσική ομορφιά που διαθέτει, είναι καλά "εξοπλισμένο" για τους επισκέπτες, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, όταν οι καφετέριες και τα εστιατόρια ανταγωνίζονται να τραβήξουν την προσοχή. Με θέα στο χωριό, το βουνό Reinebringen είναι ο κορυφαίος προορισμός για έμπειρους πεζοπόρους.

Sørvågen

Το Sørvågen είναι ένα ψαροχώρι με έντονη, ενίοτε, ζωή. Η δραστηριότητα στην περιοχή αποτελείται κυρίως απ' την αλιεία και τον τουρισμό. Υπάρχει σχολείο, παντοπωλείο, σταθμοί όπου ξεφορτώνουν ψάρια, μαρίνες, ταχυδρομείο, εστιατόρια / παμπ, γκαλερί και μουσείο τηλεπικοινωνιών. Το Sørvågen βρίσκεται σ' ένα υπέροχο γραφικό περιβάλλον κι είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για περιπάτους. Στα κοντινά βουνά υπάρχουν μερικές εξαιρετικές λίμνες ψαρέματος με πολλές ευκαιρίες για τους ψαράδες.

Stamsund

Παραδοσιακό ψαροχώρι το Stamsund έχει πληθυσμό μόλις 1.000 άτομα αλλά απολαμβάνει μια πολιτιστική ζωή γεμάτη ζωή χάρη στις τοπικές θεατρικές ομάδες και σε καλλιτέχνες που αισθάνονται σαν στο σπίτι τους εδώ. Οι καθημερινές επισκέψεις απ' το πλοίο Hurtigruten σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα να δείτε και να κάνετε εδώ απ' ότι θα περίμενε κανείς.

Svolvær

Η μεγαλύτερη πόλη στα νησιά Lofoten είναι το Svolvær (εικονίζεται στη δεύτερη φωτογραφία). Ο πληθυσμός της πλησιάζει τα 5.000 άτομα. Όπως και να 'χει, όμως, η πόλη είναι πιο δυναμική από ότι δείχνει κι απ' ότι υποδεικνύει το μέγεθός της. Διαθέτει εμπορικό κέντρο, καταστήματα ρούχων, σούπερ μάρκετ, κινηματογράφο, ξενοδοχεία, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης. Αν ψάχνετε για ένα φιλικό προς το πορτοφόλι μέρος για να μείνετε στα νησιά και δεν έχετε τη δική σας μεταφορά, το Fast Hotel Svolvær θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Πηγές: κείμενο από cruisecentres.com.au, lifeinnorway.net, lofoten.com, navihellas.gr και pandotrip.com

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com