Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΦΙΟΡΔ ΤΟΥ OSLO


Το Νορβηγικό Γεωτεχνικό Ινστιτούτο (NGI) έλεγξε την ποιότητα του βυθού στο φιόρδ του Όσλο και τ' αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές περιβαλλοντικές τοξίνες.

"Όπου πήραμε δείγματα, βρήκαμε περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων PAH (ουσίες πίσσας), της TBT (οργανοκασσιτερικές ενώσεις) και του χαλκού. Εντοπίστηκαν, επίσης, σε πολλά μέρη βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος κι ο μόλυβδος" δήλωσε ο υπεύθυνος του έργου, Gøril Aasen Slinde.

"Οι αιτίες γι' αυτή τη ρύπναση είναι πολλές. Υπάρχει πολλή κυκλοφορία αυτοκινήτων γύρω απ' το φιόρδ του Όσλο που συμβάλλει στη ρύπανση. Ακόμα, υπάρχει ρύπανση από ποτάμια, αντιρρυπαντικά στα σκάφη, καύση ξύλου και βιομηχανία" τόνισε ο Slinde.

Επιπλέον, η NGI εξέτασε τον κίνδυνο εξάπλωσης της ρύπανσης, τις πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στη ζωή στη θάλασσα, καθώς, επίσης, και τον κίνδυνο που προκαλούν οι περιβαλλοντικές τοξίνες του βυθού στον ίδιο τον άνθρωπο.

"Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος απ' τη ρύπανση στο βυθό του φιόρδ. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες βρίσκονται σε μεγάλο βάθος κι ελάχιστα άτομα θα έρθουν σ' άμεση επαφή μαζί τους. Όσοι όμως πρόκειται να τραφούν με ψάρια ή οστρακοειδή απ' το συγκεκριμένο φιόρδ, πρέπει να συμμορφωθούν με τις τρέχουσες προειδοποιήσεις της αρμόδιας Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων" συμπλήρωσε ο Slinde.

Πηγή abcnyheter.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com