Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


Η αρχή έγινε στις 30 Μάη του 1996. Τότε μπήκαν τα πρώτα χρήματα στο Ταμείο Πετρελαίου. Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, 11.300 δισεκατομμύρια ΝΟΚ έχουν μεταφερθεί εκεί συνολικά. Μόνο απ' το τελευταίο έτος, το Ταμείο αυξήθηκε κατά 400 δισεκατομμύρια ΝΟΚ. Γι' αυτούς τους λόγους, είναι φυσικό, σήμερα, το Ταμείο να χαιρετίζεται από δημοσιονομικούς και πολιτικούς.

"Η διαχείριση του Νορβηγικού πετρελαϊκού πλούτου είναι μια ιστορία συνεχούς επιτυχίας" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Jan Tore Sanner. Και συνέχισε: "Αξίζει να σημειωθεί πως το Ταμείο ήταν χρήσιμο, εκτός των άλλων, και κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον τελευταίο χρόνο αισθανθήκαμε πραγματικά τη σημασία της ύπαρξης σταθερών δημόσιων οικονομικών. Με την αρωγή του κατέστη δυνατή η εφαρμογή ισχυρών μέτρων για να βοηθηθούν άνθρωποι κι εταιρείες να ξεπεράσουν την κρίση. Σίγουρα, όλη αυτή η προσπάθεια είχε σημαντικό κόστος αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν περισσότερες πτωχεύσεις και υψηλότερη ανεργία."

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Siv Jensen αναφέρθηκε κι αυτός στην αξία του Ταμείου Πετρελαίου για τη Νορβηγία: "Το Ταμείο Πετρελαίου είναι μια φανταστική ασφάλιση για το Νορβηγικό λαό. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που, ως μία απ' τις λίγες χώρες παγκοσμίως, έχουμε πραγματικά χρήματα στα βιβλία όταν τα χρειαζόμαστε."

Ο οικονομολόγος Ragnar Torvik στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) υπογράμμισε τα εξής: "Πολλές χώρες είχαν στο παρελθόν μεγάλα έσοδα απ' το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά τα χρησιμοποίησαν χωρίς φειδώ, με αποτέλεσμα ν' αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την οικονομία τους. Η Νορβηγία την απέφυγε αυτή την παγίδα. Άρα, δεν είναι τόσο η ύπαρξη του Ταμείου όσο η διαχείρισή του που είναι ζωτικής σημασίας. Με τον τρόπο αυτό η Νορβηγία έχει γίνει πλούσια κι ακόμα πλουσιότερη απ' ότι πιστεύουν πολλοί. Το επίπεδο των μισθών στη Νορβηγία είναι πολύ υψηλότερο απ' ότι στη Σουηδία και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε πιο έξυπνοι αλλά επειδή το πετρέλαιο έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας πρόσθετης αξίας η οποία με τη σειρά της καθιστά εφικτή την ύπαρξη ενός θετικού πλαισίου με υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις κι ένα καλό κράτος πρόνοιας."

Ο Torvik πιστεύει ότι το Ταμείο Πετρελαίου έχει μακρά ζωή μπροστά του αλλά επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερα έξοδα για τους εξής σημαντικούς λόγους:

* Για το κύμα γήρανσης ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της που θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
* Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της οικονομίας όσο και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της.
* Για να είναι σε θέση να ξεπερνάει οποιαδήποτε κρίση παρουσιάζεται κάθε φορά.

Όπως και να 'χει, είναι δεδομένο: Η Νορβηγία έχει μια ξεχωριστή δυναμική αλλά και μεγάλες οικονομικές προκλήσεις μπροστά της...

Πηγή abcnyheter.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com