Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ASTRA ZENECA


Οι Νορβηγοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν απ' τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca απ' ότι απ' τον COVID 19, κατέληξε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Μέχρι στιγμής, η Νορβηγία έχει καταγράψει 5 περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών λίγο μετά τον εμβολιασμό και 3 θανάτους. Το FHI έχει υπολογίσει το ποσοστό θνησιμότητας απ' το συγκεκριμένο εμβόλιο σε 2 με 3 άτομα ανά 100.000 εμβολιασμένους.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συνέχιση του εμβολιασμού θα εκθέσει νεότερες γυναίκες σε «παράλογα υψηλό κίνδυνο» λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα μόλυνσης στη Νορβηγία. Επιπλέον, το ινστιτούτο είναι αντίθετο με το να δοθεί το εμβόλιο σε εθελοντική βάση.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εναλλακτική μπορεί να φαίνεται ανήθικη και με υψηλό κίνδυνο» δήλωσε το ινστιτούτο. Το FHI εκτιμά ακόμη ότι η σύσταση για περαιτέρω χρήση του εμβολίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα προγράμματα εμβολιασμού γενικά.

Μια πρόσφατη έρευνα του FHI, σε συνεργασία με τις εταιρείες Mindshare και Norstat, έδειξε ότι το 76% των ερωτηθέντων ήταν δύσπιστο για τουλάχιστον ένα απ' τα εμβόλια, παρόλο που το 82% ήταν αρχικά θετικό στο να εμβολιαστεί. Απ' τα εμβόλια, το Astra Zeneca κέρδισε το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού (κι αμφιβολίας) στο 99%, σε σύγκριση με το Moderna (9%) και το Pfizer (8%).

Από πλευράς της η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς να κόψει εντελώς το εμβόλιο και αντ' αυτού στήνει μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει περαιτέρω, τόσο την περίπτωση της Astra Zeneca όσο και της Johnson & Johnson, το εμβόλιο της οποίας προκάλεσε παρόμοιες ανησυχίες.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης, η Νορβηγία αποφάσισε να διανείμει το απόθεμα της Astra Zeneca σ' άλλες χώρες (Σουηδία κι Ισλανδία).

Πηγή eretikos.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com