Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟ SVALBARD


Η παγκόσμια τράπεζα σπόρων Svalbard, γνωστή και ως "Doomsday Seed Vault", είναι ένα υπόσκαφο κτίριο στο νησί Spitsbergen στο Αρχιπέλαγος Svalbard της Νορβηγίας.

Η αποθήκευση κι η φύλαξη ως ενέργειες αφορούν την ανθρωπότητα απ' τ' αρχαία χρόνια ως σήμερα. Παλαιότερα, μικρές κρύπτες κι εσοχές της γης αποτελούσαν αποθηκευτικούς χώρους αγαθών κι εργαλείων. Πλέον, με τις ανάγκες να έχουν αλλάξει, η παραπάνω πρακτική απεικονίζεται άψογα στο σημερινό μας παράδειγμα.

Υπό το φόβο μιας παγκόσμιας απειλής μαζικής καταστροφής δημιουργήθηκε αυτή η ιδιότυπη τράπεζα στο εσωτερικό της οποίας είναι αποθηκευμένοι in vitro και σε βαθιά κατάψυξη εκατομμύρια διαφορετικοί σπόροι φυτών, οι οποίοι θα χρησιμεύσουν ως μοχλός επανεκκίνησης στο δυστοπικό σενάριο ενός Αρμαγεδδώνα. Είναι μια απ' τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο δίκτυο αποθήκευσης σπόρων της Διεθνούς Συνθήκης Γενετικών Πόρων Φυτών του 2004.

Αρχιτεκτονικά το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό μιας κι ο όγκος του κτιρίου τοποθετείται εν μέρει μέσα σε βουνό. Μοιάζει σαν ένας γεωμετρικός όγκος να ξεπροβάλλει σ' ένα άγριο τοπίο. Το λευκό χιόνι κι η παγωμένη ατμόσφαιρα παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εσωτερικά, ωστόσο, το ενδιαφέρον περιορίζεται αφού ο εξοπλισμός πλημμυρίζει τον χώρο.

Απ' το 2008 που άνοιξε, το Svalbard Seed Vault έχει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για παρόμοιες ιδέες. Για την ακρίβεια, 1.750 τράπεζες σπόρων έχουν κατασκευαστεί σ' όλο τον πλανήτη με σκοπό τη διάσωση σπόρων γεωργικής βιοποικιλότητας. Το 2008 πήρε την θέση της 6ης καλύτερης εφεύρεσης και το 2009 του απονεμήθηκε το Νορβηγικό Lighting Prize.

Η οικοδόμησή του κόστισε περί τα 8 εκ. δολάρια κι η χρηματοδότηση έγινε απ' τη Νορβηγική κυβέρνηση.


Πηγή maxmag.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com