Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΓΥΡΟ
Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, Σπάρτακος Σταμπουλίδης, απ' τον περασμένο Νοέμβρη κι εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, άνοιξε μαζί με συνέταιρο ένα Ελληνικό «γυράδικο» στο κέντρο της πόλης του Μπέργκεν, το «Gyros House Sentrum». Από τότε, σερβίρει στους Νορβηγούς αλλά και σ' όλους τους ξένους που ζουν εκεί, γύρο χοιρινό και κοτόπουλο «τυλιγμένο» σε ελληνική πίτα με τζατζίκι.
«Ο γύρος είναι ακριβώς όπως κι ο ελληνικός. Αρκετοί Νορβηγοί έχουν έρθει στην Ελλάδα και τον γνωρίζουν. Μας λένε ότι, τρώγοντας, τους έρχονται αναμνήσεις απ' τις διακοπές τους και πως παίρνουν μια «γεύση» από Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι ότι αρέσει σ' όλους. Έτσι μας λένε τουλάχιστον...», είπε ο κ. Σταμπουλίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Το μαγαζί άνοιξε λίγο πριν απ' το τέλος του 2020 και τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν στη Νορβηγία για την πανδημία επέτρεψαν στους νέους επιχειρηματίες να λειτουργούν ως take away. «Ήμασταν ανοιχτά και δεν κλείσαμε ποτέ. Ο κόσμος ήταν στο σπίτι εξαιτίας των μέτρων κι έκανε τις παραγγελίες του», πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης και παραδέχτηκε πως μπορεί η γεύση ν' αρέσει ιδιαίτερα ωστόσο αυτό που τους μπερδεύει, κάπως, είναι ο τρόπος που σερβίρεται. «Αρέσει πολύ ο γύρος. Στο μόνο που δυσκολεύονται είναι ότι δεν έχουν μάθει να το τρώνε τυλιχτό. Εκτός από Νορβηγούς, έχουμε παραγγελίες κι από Έλληνες που ζουν στην περιοχή αλλά κι από πολλούς ακόμη ξένους που έρχονται και τρώνε σ' εμάς».
Οι πίτες για το τύλιγμα του γύρου ταξιδεύουν απ' την Ελλάδα, ενώ τα κρέατα είναι ντόπια. «Ο γύρος που φτιάχνουμε εμείς είναι ο κλασικός, όπως γίνεται στην Αθήνα. Αν κι εγώ είμαι από Θεσσαλονίκη, δεν το κάναμε με μουστάρδα και κέτσαπ γιατί δεν το ξέρουν οι περισσότεροι. Οι Σκανδιναβοί επισκέπτονται κυρίως Κρήτη και Ρόδο στις διακοπές τους και θέλαμε το φαγητό να τους είναι πιο οικείο. Τους εξηγούμε όσο μπορούμε για τα υλικά που μπορούν να προσθέσουν, όμως μένουν στο τζατζίκι και το κρεμμύδι. Για κάποιο περίεργο λόγο, στους Νορβηγούς δεν αρέσει η ντομάτα στο γύρο, αν και τρελαίνονται για χωριάτικη σαλάτα», συμπληρώνει ο κ. Σταμπουλίδης επισημαίνοντας πως οι περισσότερες παραγγελίες έρχονται από νεότερους σε ηλικία πελάτες.
Ένας γύρος κοστίζει περίπου 10 ευρώ, καθώς η Νορβηγία είναι μια σχετικά ακριβή χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης.
Πηγή economistas.gr (τη συνέντευξη πήραν οι Σωτήρης Κυριακίδης κι Αναστασία Καρυπίδου)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου