Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ


Νέες μεταλλάξεις ήταν η αιτία της εξάπλωσης της λοίμωξης στη Νορβηγία αυτόν το χειμώνα και τώρα η αντιμετώπιση αυτών των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γιατρούς. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, μια παραλλαγή του ιού απ' τη μακρινή Ινδία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα, στην πόλη του Bergen.

Δυο γυναίκες με σημαντικές ειδικότητες στο χώρο της Ιατρικής πιστεύουν ότι πρέπει να παραχθούν νέα εμβόλια για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Η Gunnveig Grødeland, ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Ανοσολογίας και Μεταγγίσεων στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα εμβόλια για την καταπολέμηση των μελλοντικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. "Νομίζω κι είναι πολύ πιθανό, ότι ήδη έχουν αρχίσει να παρασκευάζονται εμβόλια κατά της παραλλαγής SARS CoV 2 απ' τη Νότια Αφρική" δήλωσε η επιστήμων.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε: "Βλέπουμε ότι τα εμβόλια μπορούν να παρέχουν μια ικανοποιητική προστασία όσο αφορά τις σοβαρές ασθένειες και το θάνατο. Δεν είναι απολύτως σαφές από τι αποτελείται αυτή η προστασία, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα εμβόλια είναι σε θέση να δημιουργήσουν κύτταρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εκείνα τα κύτταρα στο σώμα μας που λειτουργούν ως εργοστάσια παραγωγής ιών."

Η ανοσολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Όσλο, Anne Spurkland, πιστεύει ότι η δημιουργία ενός νέου εμβολίου που να προστατεύει απ' τις μεταλλάξεις δεν απαιτεί ιδιαίτερες δυσκολίες. "Η δημιουργία νέων εμβολίων κατά μελλοντικών μεταλλάξεων είναι απλή. Είναι εύκολο ν' αλλάξουν τα εμβόλια που παράγονται με γενετική μηχανική. Ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί ν' αλλάξει, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορεί επίσης να φανταστεί κανείς ότι τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν ταυτόχρονα από πολλές μεταλλάξεις. Και φυσικά, τα εμβόλια θα πρέπει πάντα να ελέγχονται έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά" δήλωσε η Spurkland.

Και συμπλήρωσε: "Είμαστε πολύ τυχεροί που διαθέτουμε πολλά εμβόλια κατά του Covid 19 που λειτουργούν. Ωστόσο, δεν υπήρχε από πριν εγγύηση ότι αυτό θα πετύχαινε. Όπως και να 'χει, χρειάζεται χρόνος για την παραγωγή εμβολίων και δεν ήταν βέβαιο ότι τα εμβόλια που άρχισαν να παράγονται πέρυσι θα λειτουργούσαν ενάντια σ' αυτόν τον τύπο ιού.

Επίσης, δε γνωρίζουμε ακόμα τι συμβαίνει στον ιό όταν εμβολιάζεται ολόκληρος ο πληθυσμός κι αποκτά ανοσία. Το ερώτημα είναι μήπως ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να παραμείνει επικίνδυνος όσο είναι τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένοι ιοί είναι καλοί στην αλλαγή κι είναι σε θέση να εξαπλώνονται με διάφορες παραλλαγές τους. Για παράδειγμα, εμφανίζονται παραλλαγές του ιού της γρίπης κάθε χρόνο. Όσο για τον κορονοϊό, είναι πιθανό να χρειαστεί να ξαναγίνει εμβολιασμός."

Πηγή abcnyheter.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com