Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRA ZENECA


Στις 14.00 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIPH) κι η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου για το εμβόλιο Astra Zeneca.

"Λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών που υπήρξαν κι αναφέρθηκαν στη Δανία, εμείς στη Νορβηγία επιλέγουμε να θέσουμε το εμβόλιο Astra Zeneca σε παύση", αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Geir Bukholm, του Διευθυντή Ελέγχου Μόλυνσης στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση του εμβολίου έχει ήδη διακοπεί προσωρινά στο Τρόντχαϊμ και σε πολλά άλλα μέρη μετά από πιθανές σοβαρές παρενέργειες που αναφέρθηκαν στη Δανία. Αρκετοί εμβολιασμένοι άνθρωποι είχαν θρόμβους αίματος ενώ αναφέρθηκε και Θάνατος.

Ο Bukholm τόνισε ότι αυτή είναι μια αρχή προφύλαξης ως ότου υπάρξει περισσότερη γνώση σχετικά με το αν οι αναφερόμενες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σχετίζονται με το εμβόλιο.

"Δεν έχουμε δεδομένα ότι τα περιστατικά που συνέβησαν στη Δανία σχετίζονται άμεσα με τον εμβολιασμό αλλά αυτό είναι μια αρχή προφύλαξης γι' αυτό κι επιλέγουμε να θέσουμε το εμβόλιο σε αναμονή. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είμαστε αρνητικοί με το εμβόλιο και στο μέλλον, απλά, οφείλουμε να ερευνήσουμε το θέμα περισσότερο. Μ' αυτό το σκεφτικό, δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει αυτή η παύση" συνέχισε ο Bukholm.

121.820 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στη Νορβηγία με το εμβόλιο Astra Zeneca. Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων σταματά τώρα την αποστολή εμβολίων μέχρι νεωτέρας και θα εξετάσει διεξοδικά τις αναφερόμενες παρενέργειες απ' το εμβόλιο Astra Zeneca.

"Αυτή η παύση θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κι έτσι οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενημερωμένο σενάριο για τη χορήγηση εμβολίων" συμπλήρωσε ο Bukholm στη συνέντευξη τύπου.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε στο τέλος ότι υπάρχει συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε "ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε και να συνεκτιμούμε τα δεδομένα που υπάρχουν."

Πηγή adressa.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com