Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ASTRA ZENECA ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ


Για άλλες 3 βδομάδες θα καθυστερήσει την απόφασή της η Νορβηγία, για το κατά πόσον θα επαναλάβει ή όχι τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της νόσου Covid - 19.

Η σημερινή ανακοίνωση του FHI (Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας) έχει ως εξής: «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσωρινή διακοπή και να λάβουμε μια νέα απόφαση ως τις 15 Απρίλη. Αρχίσαμε διαδικασίες προκειμένου να δούμε αν υπάρχει αιτιότητα και να έχουμε μια καλύτερη βάση ώστε να καθορίσουμε τον πραγματικό κίνδυνο και μια ανάλυση κόστους - οφέλους για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για να έχουμε περισσότερη γνώση, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερο χρόνο».

Σημειώνεται ότι οι αρχές της χώρας ανέστειλαν στις 11 Μάρτη τη χρήση του εμβολίου, καθώς ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί νοσηλεύθηκαν με ένα συνδυασμό θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, κάποιοι απ' τους οποίους πέθαναν αργότερα. Συγκεκριμένα, η Νορβηγία έχει καταγράψει 5 περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι κάτω των 55 ετών και σε καλή υγεία που εμβολιάστηκαν με το Astra Zeneca εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο, 3 απ' τους οποίους κατέληξαν.

Η αναστολή αναμένεται να καθυστερήσει από 1 ως 2 βδομάδες το Νορβηγικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Η χώρα χρησιμοποιεί εμβόλια που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech κι η Moderna κι ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει κι εκείνο της Johnson & Johnson όταν η προμήθειά του καταστεί διαθέσιμη στην Ευρώπη. Η χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνει τα εμβόλιά της μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος προμηθειών χάρη στη Σουηδία, η οποία αγοράζει περισσότερα εμβόλια απ' όσα χρειάζεται και προμηθεύει στη συνέχεια τη γειτονική της χώρα.

Η Νορβηγία έχει απ' τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά μολύνσεων και θανάτων αφότου ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά βλέπει τώρα μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Πηγή efsyn.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com