Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ


Στο τέλος Μάρτη προστέθηκαν 3.900 άτομα και το σύνολο αυτών που αναζητούν εργασία διαμορφώθηκε στα 211.700 άτομα (είτε είναι εντελώς άνεργοι, είτε μερικώς άνεργοι), αριθμός που αποτελεί το 7,5% του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο απ' το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε το προηγούμενο κύμα κρουσμάτων.

Το εγγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας ήταν λίγο παραπάνω από 4% τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη. Απ' τα 211.700 άτομα όμως που προαναφέρθηκαν, μόνο 119.300 θεωρούνται πλήρως άνεργοι.

Νωρίτερα το Μάρτη, η NAV (Διεύθυνση Εργασίας Και Πρόνοιας Της Νορβηγίας) παρουσίασε τις εκτιμήσεις της για την ανεργία τα επόμενα δυο χρόνια. Εκτιμά ότι το ποσοστό των εντελώς ανέργων θα είναι κατά μέσο όρο 3,7% φέτος και 3% το επόμενο έτος.

"Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε σε μια κανονική κατάσταση στην αγορά εργασίας στη Νορβηγία", δήλωσε ο Διευθυντής NAV, Hans Christian Holte.

Από πλευράς Norges Bank (Κεντρική Τράπεζα), ο διευθυντής της Øystein Olsen δήλωσε για την ανεργία τα εξής: "Εξακολουθεί η μακροχρόνια ανεργία να είναι σαφώς υψηλότερη απ' ότι πριν απ' την πανδημία. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων με χαμηλή εκπαίδευση που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Είναι ένας λόγος που η ανεργία διατηρείται σε υψηλότερο επίπεδο."

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα είναι πιο αισιόδοξη για την αγορά εργασίας απ' τη Nav και πιστεύει ότι η ανεργία θα μειωθεί πιο γρήγορα, ήδη απ' το επόμενο έτος. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το ποσοστό ανεργίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο 3,4% φέτος και 2,4% το επόμενο έτος.

Πηγή dn.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com