Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRA ZENECA ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΘΡΟΜΒΟΥΣ!


Τρία περιστατικά θρόμβωσης σε υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Astra Zeneca στη Νορβηγία προκλήθηκαν απ' το ίδιο το εμβόλιο, δηλώνει καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο.

«Η θεωρία μας είναι ότι πρόκειται για ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία πιθανότατα προκλήθηκε απ' το εμβόλιο» δήλωσε στη Νορβηγική εφημερίδα VG, ο Άντρε Χόλμε, αρχίατρος του Νοσοκομείου.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε με το «πιθανότατα», ο ερευνητής απάντησε με σιγουριά ότι η αιτία έχει βρεθεί. «Γνωρίζουμε το λόγο. Τίποτα εκτός απ' το εμβόλιο δεν εξηγεί γιατί αυτά τα άτομα εμφάνισαν αυτή την ανοσολογική αντίδραση» είπε.

Η ομάδα του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εντόπισε σε δείγματα των ασθενών αντισώματα που επιτίθενται στα αιμοπετάλια, παράγοντες που ευθύνονται για την πήξη του αίματος. Ανάλογες σπάνιες επιπλοκές είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν, αποδίδονταν όμως σε φάρμακα και όχι σε εμβόλια, είπε ο ειδικός.

Οι τρεις ασθενείς που εμφάνισαν θρόμβωση, αιμορραγία και χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Κι οι τρεις ανέφεραν ισχυρούς πόνους κι είχαν εμφανίσει θρόμβους σε «ασυνήθιστα» σημεία, όπως το στομάχι κι ο εγκέφαλος. Ένας απ' τους τρεις απεβίωσε τη Δευτέρα.

Η εφημερίδα ρώτησε τον Χόλμε πώς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η αντίδραση προκλήθηκε απ' το εμβόλιο και όχι από άλλον, άγνωστο, ακόμα, παράγοντα.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο ιστορικό των ασθενών που θα μπορούσε να δώσει μια τόσο ισχυρή ανοσιακή αντίδραση» απάντησε. «Είμαι βέβαιος ότι τα αντισώματα που εντοπίσαμε είναι η αιτία και δε βλέπω καμία άλλη εξήγηση» ισχυρίστηκε.

Απ' την πλευρά της, η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όσο εκκρεμεί η διερεύνηση των περιστατικών. «Πρέπει πρώτα να δούμε τ' αποτελέσματα, δε θέλω να κάνω σχόλιο αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο Νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ο ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας, Στάιναρ Μάντσεν.

Εκπρόσωπος της Astra Zeneca αρνήθηκε να σχολιάσει, επίσης.

Πηγή in.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com