Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

OSLO: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ROLLS - ROYCE ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΟΜΙΛΟ


Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπλοκάρει σχέδιο πώλησης απ' τη Rolls - Royce μιας Νορβηγικής εταιρίας που παράγει κινητήρες πλοίων σε Ρωσικό όμιλο, από φόβο μήπως η Ρωσία πάρει στα χέρια της ευαίσθητες τεχνολογίες.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η σκανδιναβική χώρα είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες την προσωρινή αναστολή της εκχώρησης της Bergen Engines απ' το Βρετανικό κατασκευαστή κινητήρων, για να έχει το χρόνο να εξετάσει τον αντίκτυπο της ενέργειας αυτής στην εθνική της ασφάλεια.

"Διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εμποδίσουμε την πώληση της επιχείρησης σε μια επιχείρηση που ελέγχεται από μια χώρα με την οποία δεν έχουμε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας", δήλωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Monica Mæland. Και συμπλήρωσε: "Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας κατά τρόπο που θα ήταν σαφώς αντίθετος στα συμφέροντα της πολιτικής ασφάλειας της Νορβηγίας και συμμάχων της."

Το εμπόδιο αυτό μπορεί να εξελιχθεί άσχημα στη Μόσχα. Στις 9 Μάρτη, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της συναλλαγής αυτής, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Oslo κατήγγειλε τις "αντιρωσικές συνέπειες" της απόφασης.

Ο υποψήφιος αγοραστής, η ιδιωτική εταιρία TMH που έχει την έδρα της στη Ρωσία, δήλωσε "πολύ απογοητευμένη" διαβεβαιώνοντας ότι θα ήταν έτοιμη για λύσεις κι εγγυήσεις όσο αφορά τις τρέχουσες ναυτικές συμβάσεις και τον έλεγχο των εξαγωγών.

Η Νορβηγία, που μοιράζεται τα σύνορά της με τη Ρωσία στον απώτατο Βορά, διατηρεί με τη γειτονική της χώρα παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις, όμως αυτές επιδεινώθηκαν μετά τη Ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Πηγή sofokleousin.gr

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com