Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


"Δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα να γυρίζω σπίτι μόνη μου το βράδυ. Αισθάνομαι ανασφαλής, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά κι έχω ένα σφίξιμο στο στομάχι μου."

Αυτό λέει η 26χρονη Marie Røri Lillesæter (εικονίζεται στη φωτογραφία). Βίωσε σεξουαλική παρενόχληση καθώς περπατούσε μόνη της στους δρόμους του Όσλο. Γι' αυτό και τώρα πλέον λαμβάνει προφυλάξεις.

Το όλο θέμα είναι σοβαρό κι έχει λάβει πλέον διαστάσεις. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Twitter και Facebook) οι γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους σχετικά με το τι κάνουν για να φροντίσουν (ακόμα και να προστατέψουν) τον εαυτό τους ενώ επιστρέφουν μόνες τους στο σπίτι.

Μεταξύ άλλων, γράφουν:

* Συχνά κάνουν παρακάμψεις στο δρόμο για το σπίτι τους, στην προσπάθειά τους ν' αποφύγουν άτομα που ενδεχομένως τις ακολουθούν.
* Μοιράζονται το δρόμο της επιστροφής με άτομα που γνωρίζουν ώστε κάποιος να τις συνοδεύει καθώς γυρίζουν σπίτι.

Αυτά κάνει, λίγο πολύ, κι η Marie Røri Lillesæter. Όταν, μάλιστα, πηγαίνει σε νυχτερινά κέντρα στο Όσλο, κουβαλάει πάντα μια τσάντα με ρούχα με τα οποία αλλάζει πριν ξεκινήσει να γυρίσει σπίτι, ειδικά σε περίπτωση που πρέπει ν' αποφύγει κάποιον. Φέρνει, επίσης, άνετα παπούτσια που είναι κατάλληλα για τρέξιμο (αν χρειαστεί). Κρατάει ακόμα και τα κλειδιά στο χέρι, για να τα χρησιμοποιήσει ως όπλο.

Στο Instagram, μάλιστα, τέθηκε προς απάντηση και το ερώτημα αν φοβούνται ενώ γυρίζουν σπίτι τη νύχτα. Συνολικά 6.987 άτομα απάντησαν ναι, ενώ 4.324 απάντησαν όχι.

Κι ένα γενικό συμπέρασμα που προέκυψε:

* Το πρόβλημα πρέπει να συμπεριληφθεί στη σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο.
* Όλοι - ανεξαρτήτως φύλου - επιβάλλεται να μπορούν να περπατάνε ελεύθερα και με ασφάλεια.
* Τα δύο φύλα θα πρέπει να μιλήσουν περισσότερο μεταξύ τους και να γίνει διαχωρισμός ορίων.

Για να μην υπάρχουν πια παρενοχλήσεις στους δρόμους της Νορβηγίας.

Πηγή nrk.no

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © FJORD! There Isn't No Way! There Is Norway! (Start 1/1/2021) | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com